1.9.05

La memòria de les geishes

Gion és el barri de les geishes més famós de tot el món i un dels pocs indrets del centre-centre de Kyoto que conserva l'aire i l'encant d'una altra època. Kyoto, contra tot el que nosaltres esperàvem, no disposa d'un centre històric dels típics, amb totes les seves grandeses concentrades al bell mig de la ciutat, sinó que és a les muntanyetes i als parcs forestals que envolten el centre modern d'aquesta gran ciutat de províncies on s'han de buscar els maravellosos temples i palaus que s'hi aixequen des de l'epoca en que la vila era la capital del país. La bellesa de Kyoto és com la de les seves geishes, amagadissa i discreta, però absolutament aclaparadora.

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com

Costa molt veure una geisha, però tard o d'hora les acabes veient: vestides amb kimonos preciosos, amb els rostres pintats de blanc, amb flors al cabell, amb aquella caiguda d'ulls, fugint discretament de les mirades dels curiosos (turistes) que les busquen pels carrers de Gion. Hi ha un petit carreró llarg i estret que es diu Hanamikodori on es concentren la major part d'Ochayes o cases de tè i on, amb molta paciència, es pot acabar veient una geisha, potser acompanyada d'algun dels seus clients.

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com

Contra el que sovint es pot pensar, les geishes no són prostitutes sinó dones de companyia educades en les arts tradicionals (geisha=artista) com la ceremònia del te, la música, el ball tradicional, l'art floral o ikebana, etc... i la seva tasca consisteix en animar les vetllades (dels homes) amb els seus coneixements artístics i, sobretot, la seva discreció i encant. La formació d'aquestes dones comença quan són molt joves i com podeu imaginar és molt sacrificada, i per això avui en dia costa cada vegada més trobar noies disposades a sacrificar tota la seva vida per només fer de companyia dels homes. Tot i això, s'ha de tenir en compte que les geishes bones de veritat (poquíssimes) tenen relació amb homes molt poderosos i el poder a l'ombra d'algunes d'elles pot arribar a ser molt important.

El carrer principal de Gion, però, no és Hanamikodori sino Shijo-Dori, una àmplia avinguda porxada plena de botigues d'artesania i de roba per fer kimonos que té, a un costat, l'imponent temple de Yakasa i, a l'altre, el pont Shijo que travessa el riu Kamo.

Image hosted by Photobucket.com

A l'altra banda del Kamo, Shijo-Dori es converteix en un modern passeig ple de botigues de les grans marques, cartells i neons lluminosos (el Japó modern, vaja). Però en un raconet al costat del riu encara es pot trobar un altre indret amb aires del passat, el carrer Pontocho. Es tracta d'un llarguíssim carreró atapeït d'ochayes i restaurants amb terrasses aparentment molt refinats, però que mica en mica s'han anat convertint en una zona terriblement turística (i conseqüentment, als restaurants només fan que intentar pescar turistes per sopar), una presència que li resta encant.
Comments:
"poder en la sombra" > poder a l'ombra
 
gràcies, anònim, ja està corregit. Disculpeu per les patades al diccionari. És el problema de tenir tant per explicar i tan poc temps per dedicar-s'hi!
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?